Poliklinika- Dr Fatic Medical Dr Vukasina Markovica 178 Podgorica | Telefon: 067 006 115
Diabetic foot

DEFINICIJA

Ukoliko imate diabetes , komplikacije bolesti vas mogu staviti u stanje povećanog rizika za amputaciju prsta ili stopala. Ukoliko vas doktor adekvatno obuči, briga o diabetskom stopalu je jednostavna lista postupaka koje možete raditi svakodnevno kod kuće sa ciljem da spriječite nastanak rana, infekcija i amputacije.

SVAKODNEVNA PAZNJA I KONTINIRANA NJEGA SU OD VITALNOG ZNACAJA

Sa dužinom bolesti raste i rizik od nastanka komplikacija- pojave rana i amputacija. Adekvatna briga o stopalima je kontinuiran proces koji je neophodano sprovoditi do kraja života.

dijabetesno-stopalo

ZAŠTO JE POTREBNO VODITI BRIGU O STOPALIMA KOD PACIJENATA SA DIBETESOM

Navlačenje obuće I hodanje izlaže stopala velikom stresu. U takvoj situaciji diabetes dodatno povećava rizik od nastanka rana zbog:

Oštećenje nerava vodi neuropatiji i gubitka osjetljivosti, rane na stopalima lako mogu promaći neopaženo. Male rane progrediraju u velike ukoliko ostanu neopažene.
Oslabljena cirkulacija dovodi do istanjenja vaše kože i slabosti mekih tkiva, što vodi lakšem nastanku rana, sporijem I otežanom zarastanju.
Abdnormalnosti kostiju u zglobova mogu deformisati stopalo I predisponirati određene regije za formiranje rane.
Pritisak na stopala neadekvatnom obućom doprinosi nastanku rana na deformiteteima.

OPIS PROCEDURE

Adekvatna briga o diabetskom stopalu sastoji se iz 3 koraka:

1. Briga o koži i noktima
Preite vasa stopala svakdonemvno za neutralnim sapunom. Sušite vasa stopala nježno bez grubih poteza
Aplicirate losion kako bi ste izbjegli suvu I ispucalu kožu
Sjecite nokte na nogama tek kada su dovoljno vlažni jer su tada mekši. Sjecite nokte ravno. Ne sjecite kožu i zanoktice. Ukoliko vam je potrebna pomoć možete se obratiti podiatristi ( specijalista za stopala)

2. Svakodnevna inspekcija stopala

Provjerite Vaša stopala svakodnevno u isto vrijeme. Neka to bude vaša svakodnevna rutina. Pogledajte pažljivo da li postoji neka rana na dnu, sa strane ili vrhu stopala i savkog prsta. Ukoliko sami ne možte pregledati cijelu površinu stopala, koristite ogledalo ili neka neko to učini za vas.
Koža izmedju prstiju je vulnerabilna, a rana može biti previdjena. Budite sigurni da ste dobro odvojili prste i da ste ih dobro pregledali.
Budite sigutni da ste dobro pregledali loptatse izbočine stopala, ona su mjeta najvećg opeterećena I podložna su razvoju klavusa i rana.
Ukoliko primjetite oštećenja na koži, ragade, zanoktice odmah obavjestite vašeg doktora.
Vjerujte vasem instiktu. Ukoliko primjetite drugaćiji osjećaj u bilo kom djelu stopla obavjetite vašeg ljekara.

3. Adekvatna obuća

Obuća treba da bude adekvatna i komforna, tako da ne prouzrokuje dodatni pritisak na tačke oslonca
Ukoliko ste primjetili deformitete na stopalu obratite se vašem doktoru kako bi vam se napravo adekvatan uložak

ŠTA MOŽETE OČEKIVATI

Uz adekvatnu svakodnevnu njegu može se izbjeći pojava rana, infekcije i potreba za amputacijom.

Važno je napomenuti da tekstovi koji se nalaze na sajtu vaskularnahirurgija.me imaju informativni karakter i nikako nisu i ne mogu biti zamjena za zvaničnu medicinsku konsultaciju i pregled vaskularnog hirurga, a pogotovo zbog činjenice da svaki vaskularni pacijent zahtjeva individualan pristup.