Poliklinika Dr Fatić MEDICAL - Dr Vukašina Markovića 178, Podgorica mapa Telefon: 067 006 115
Chronic vein disease

HRONIČNA VENSKA INSUFICIJENCIJA

Hronična venska insuficijencija ili postflebitički sindrom nastaje kao posljedica učestalih i ponovljenih tromboza dubokih vena i tromboflebitisa. U osnovi bolesti nalazi se venska hipertenzija (povišen pritisak u venskom sistemu).

KLINIČKA SLIKA

U osnovi oboljenja nalazi se ostećenje venskih zalizaka i opstrukcija krvnog protoka sa posljedičnom venskom hipertenzijom. Pritisak se prenosi na površinski sistem što dovodi do širenja površinskih kapilara, vena, njihovog prskanja i potkožnog krvarenja, koje se vremenom pretvaraju u pigmentovane površine. Potom nastaje lipodermatoskleroza (istanjenje kože, otok, fibroza/otvrdnuće, limfni zastoj, hiperpigmentacija) a zatim otvraju se venski ulkusi koji teško zarastaju. Pacijenti se žale na bol, otok, mravinjaje, težinu u nogama.

5_-_Vein_Anatomy_112-300×232

DIJAGNOZA

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, dopplera, pletismografije, flebografije.

LIJEČENJE

Terapija se sastoji od nošenja kompresivnih elastičnih čarapa, hodanja, elevacije nogu i adekvatne njege kože. Kada je to potrebno treba endovaskularni tretman ( balon dilatacija, stent) ili ovorena hirurgija dolazi u obzir. Preparati diosmina se koriste kao sredstva za ublažavanje tegoba. Pojava venskih ulceracija podrazumjeva primjenu antiseptičkih i antibiotskih solucija i sredstava koja stimulišu zarastanje rana.

Važno je napomenuti da tekstovi koji se nalaze na sajtu vaskularnahirurgija.me imaju informativni karakter i nikako nisu i ne mogu biti zamjena za zvaničnu medicinsku konsultaciju i pregled vaskularnog hirurga, a pogotovo zbog činjenice da svaki vaskularni pacijent zahtjeva individualan pristup.