Poliklinika- Dr Fatic Medical Dr Vukasina Markovica 178 Podgorica | Telefon: 067 006 115
Plivanje Blog Cover

Plivanje pozitivno utiče na socijalni razvoj, druženje i najbitnije psihofizički razvoj svakog pojedinca

Plivanje kao i ostali sportovi pozitivno utiču na socijalni razvoj, druženje i najbitnije psihofizički razvoj svakog pojedinca.

Voda je idealna za svu populaciju jer omogućava slobodu pokreta i osećaj lakoće što je za one koji tek počinju veoma bitno. Osim toga, razvija bazičnu motoriku i mnogo doprinosi razvoju kognitivnih sposobnosti (sposobnost pam
enja, mišljenja, učenja). Kako je plivanje za sve bitno naglasićemo važnu činjenicu: voda pruža do 15 puta veći otpor od vazduha te dodatno pojačava efekat plivanja i jačanja mišića, npr. kao da vježbamo sa tegovima, tako da time ima još snažnije dejstvo. Plivanje utiče na cjelokupni razvoj mišića, njime se posebno jačaju pluća i srce, te razvija osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole.

Osim toga, plivanje pozitivno utiče na san i spavanje, sposobnost termoregulacije i imunitet. Plivanje podiže raspoloženje i smanjuje depresiju i tegobe koje su učestale u starijem životnom dobu. Plivanje, za razliku od ostalih sportova ne opterećuje zglobove.
Neki od problema su uslovljeni samo lošim držanjem, a neki su uslovljeni definisanim deformacijama kičme (lordoza, kifoza, skolioza). Danas skoro 90% populacije ima bolove u leđima u akutnom ili hroničnom obliku. Za zdravlje kičme preporučuje se leđno plivanje dok se prsno ili leptir ne preporučuju zbog velikih pokreta u pojedinim delovima kičme, kao i zbog položaja glave i vratne kičme kod plivanja prsnim stilom.

Plivanje kod starijih osoba preporučuje se iz razloga jer vježbanje u starijem dobu često ima specifična ograničenja, a plivanje nema posebnih kontraindikacija, pa se može plivati do duboke starosti. Plivanjem srčani mišić (mišić koji moramo trenirati kao i sve ostale) postaje snažniji, a zbog jačanja mišića produbljuje se i disanje pa ćelije organizma dobijaju više kiseonika što je u starijem životnom dobu izuzetno bitno.
Dovoljno razloga da upravo sada pokrenete!

Autor:
Miloš Mikić