MSCT angiografija

MSCT ANGIOGRAFIJA je neinvazivana, bezbolna radiološka procedura kojom se vizualizuju krvni sudovi tijela uz pomoć višeslojnog CT uređaja, korištenjem rendgenskih zraka i kontrastnog sredstva.

Zračenje RTG zrakama je štetno i u velikim dozama može uzrokovati oštećenje kardiovaskularnog sistema, polnih organa, ploda tokom trudnoće kao i veću učestalost nastanka nekih zloćudnih bolesti.

Pregled kod trudnica indikovan je sam u slučaju neposredne životne ugroženosti.

Prethodno pomenute neželjene posljedice su izuzetno rijetke i manje od neposredne koristi koju ispitivanje pruža, u slučaju preporuke specijaliste , MSCT angiografija predstavlja sigurnu, brzu i za bolesnika prihvatljivu dijagnostičku metodu.

IZVODJENJE PREGLEDA

Pošto skine odjeću i ukoni nepotrebne preglede pacijent lijže na stol CT
uređaja. Kontrastno sredstvo se ubrizgava u venu kroz plastičnu iglu. Snimanje je bezbolno, traje par minuta. U toku snimanja pacijent mora mirovati. Nakon ubrizgavanja kontrasta moguć je osjećaj topline u tijelu, nagon na mokrenje.

msct-angiografija

NEŽELJENI EFEKTI KONTRASTNOG SREDSTVA

Blaže koje ne zahtjevaju medicinsko zbrinjavanje: osjećaj vrućine, slabost, prolazna mučnina, nagon na povraćanje, svrab po koži, blaga vrtoglavica.
Teže , veoma rijetke rijetke i liječe se odgovarajućim postupcima I ljekovima.

Neželjenim reakcijama na kontrastno sredstvo su sklonije:

Pacijenti koje su ranije imali reakciju pri upotrebi kontrasnih sredstava
Pacijenti s bronhijalnom astmom i alregijskom rekcijom na alergijom na polen, trave, perje, lijekove itd.

PRIJE IZVODJENJA PREGLEDA PACIJENT MORA OBAVIJESTITI MEDICINSKOG RADNIKA ( LJEKARA I MEDICINSKOG TEHNIČARA):

O prethodnim alergijskim reakcijama
O bolestima jetre, bubrega, srca i štitne žlijezde

PRIPREMA

Prije snimanja moraju se skinuti svi metalni predmeti (kaiš, nakit, naočare za vid, protezu…)
Ne bi trebalo uzimati hranu i piće nekoliko sati pre skenerskog snimanja.
CT snimanje djece u njavećem broju slučajeva zahtjeva davanje ljekova za smirenje kako bi dete tokom snimanja bilo mirno. Pokreti dovode do stvaranja nejasnih slika, zbog čega rezultati ispitivanja mogu biti neadekvatni

NAKON SNIMANJA

Po zavrsetku snimanja pacijent se vraća svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima.
Nakon primanja kontrastnog sredstva veoma je važno da pacijent pije dosta tečnosti kako bi se pospiješilo izlučivanje kontarsta iz organizma

Važno je napomenuti da tekstovi koji se nalaze na sajtu vaskularnahirurgija.me imaju informativni karakter i nikako nisu i ne mogu biti zamjena za zvaničnu medicinsku konsultaciju i pregled vaskularnog hirurga, a pogotovo zbog činjenice da svaki vaskularni pacijent zahtjeva individualan pristup.