Poliklinika Dr Fatić MEDICAL - Dr Vukašina Markovića 178, Podgorica mapa Telefon: 067 006 115
Zene U Sportu Blog Cover

Međunarodna naučna konferencija “Žene u sportu” održana u Aranđelovcu

Aranđelovac, 8. marta 2015. godine.

Simbolično, na Dan žena, u aranđelovačkom hotelu “Izvor”, u organizaciji Fakulteteta za sport Univerziteta „ Union – Nikola Tesla“ iz Beograda, Sportskog saveza Srbije i Saveza za školski sport Srbije i uz podršku opštine Aranđelovac, održana je Međunarodna naučna konferencija “Žene u sportu”, na kojoj je učešće uzelo više od 100 sportskih, univerzitetskih i naučnih radnika iz regiona. Dobrodošlicu i uspešan rad učesnicima Konferencije, ispred domaćina i organizatora, poželeli su predsednik opštine Aranđelovac, gospodin Bojan Radović i dekan Fakulteta za sport, prof. dr Ivanka Gajić. Prisutnima su se obratili i članica komisije „Žene i sport“ Olimpijskog komiteta Srbije, gospođa Zorica Bjelić, dr Jelena Ivanović iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije, gospodin Borisav Stanković i predsednik Karate federacija Srbije gospodin Slavoljub Piper.

Uvodna izlaganja na Konferenciji su imale dve eminentne gošće iz Bugarske, prof. dr Daniela Daševa, prorektor Nacinalne sportske akademije “Vasil Levski” iz Sofije i njena koleginica, prof. dr Tatjana Jančeva, kao i član Biroa EPAS-a (Enlarged Partial Agreement on Sport) Saveta Evrope, gospodin Marko Begović.

Rad konferencije se odvijao kroz dve sesije, koje su modelirale prof. dr Milka Đukić sa Fakultet za sport i prof. dr Sanja Mazić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pored njih, zapažena izlaganja su imale i dr. Jovanka Šaranović iz Ministarstva odbrane RS, prof. dr Zorica Mršević sa Instituta društvenih nauka, Dr. Milica Vukašinović Vesić, direktorka Antidoping agencije RS, prof. dr Svetlana Stevović sa Univerziteta “Union – Nikola Tesla”, Milena Reljin iz Kluba za ritmičku gimnastiku “Ritam” iz Beograda, dr Nikola Fatić sa Medicinskog fakulteta BU, i prof. dr Franja Fratrić sa Fakulteta za sport.

U sklopu Konferencije prezentovan je i veći broj originalnih autorskih radova iz različitih državnih ustanova, obrazovno-naučnih institucija i sportskih organizacija u Srbiji, kojima je predmetna tematika kompleksno obuhvaćena, iz više naučnih i stručnih uglova.

Konferencija “Žene u sportu” organizovana je sa ciljem razmene znanja, iskustava i informacija značajnih za rešavanje teorijskih i praktičnih pitanja učešća žena u sportu, uz poseban osvrt na sport u Republici Srbiji. Jedinstveni zaključak Konferencije je da žene moraju imati ravnopravan tretman u sistemu sporta Republike Srbije, kako je i predviđeno u Strategiji razvoja sporta za period 2014.- 2018. i Akconim planom za njeno sprovođenje, uz široku društvenu i medijsku podršku. Na to prvenstveno obavezuju izvanredni rezultati i uspesi naših sportistkinja. Potsetimo se Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, kada su, od četiri osvojene medalje nacionalnog olimpijskog tima Srbije, dve najsjajnije pripale damama – zlatna Milici Mandić i srebrna Ivani Maksimović.

U pratećem programu Konferencije, u Sportskom centru “Šumadija” u Aranđelovcu, održan je međunarodni karate turnir “Aranđelovac open – WOMEN IN ACTION”, u organizaciji Karate kluba “Knjaz”, uz učešće skoro 900 takmičarki i takmičara svih uzrasnih kategorija iz 6 zemalja našeg regiona i iz više od 60 klubova.

Bio je to istinski praznik sporta, druženja, nauke i znanja. Ženama u čast.

Izvor: fzs.edu.rs