Poliklinika Dr Fatić MEDICAL - Dr Vukašina Markovića 178, Podgorica mapa Telefon: 067 006 115
Izaberi Trcanje Blog Cover

Izaberi trčanje – promijeni se

Uhvatiti se u koštac sa trčanjem – tom ,,dosadnom’’ aktivnošću, nije naizgled jednostavno, lako. Osnovni cilj zbog kog svi uglavnom krećemo da se bavimo trčanjem – je najbolji način da izgubimo kilograme. Međutim, cijela priča dobija potpuno drugi smisao kada se ,,navučemo na taj sport”. Kada nam trčanje postane strast; e onda stvarno postajemo zaraženi tom magijom, i ne odustajemo od nje sve dok ne postane dio naše svakodnevne aktivnosti i stil života.

U početku, iz mrzovoljnog ,,ko će na trening’’ prerasta u uživanje kome jedva čekamo da se prepustimo, kada idemo na stazu i uživamo u svim blagodetima koje ono nudi.

Da bi zavoljeli trčanje, sigurno je potrebno da prođe određeno vrijeme, du budete uporni, istrajni, i redovni na treninzima, a evo valjanih razloga zašto biste trebali da počnete da trčite što prije.

Mala ulaganja u odnosu na druge sportove

U odnosu na druge sportove, za trčanje vam je potrebna samo osnovna sportska oprema: trenerka, i patike koje već imate. Barem za početak, ukoliko ne planirate da se prijavljujete za trke, ili da se bavite profesionalno trčanjem. Vrlo jednostavno. Obučete se shodno vremenskim uslovima ( uvijek kao da je +11C toplije vani) i pravac na trening.

Dobro raspoloženje

Tokom trčanja i fizičke aktivnosti, oslobađa se serotonin – hormon sreće, koji u mnogome pomaže boljem raspoloženju i dobrom osjećaju koji imamo nakon završenog treninga. Istraživanja kažu da svaka aerobna aktivnost povećava količinu serotonina u mozgu, naročito hodanje, trčanje, biciklizam i plivanje. Možda ćete se nakon treninga osjećati umorno, ali sigurno ništa ne može zamijeniti dobar osjećaj i vrijednost uloženog truda. Stoga, ukoliko želite da zgrabite sreću, idite na trčanje.

Pametnije mislimo

Dokazano je da se tokom trčanja poboljšavaju funkcije mozga, te ćemo nakon treninga sigurno donositi bolje zaključke vezano za neki izazov koji imamo u životu.

Dok sam ranije, kao student trčala uvijek sam govorila: ,,Na trčanju dobijam najbolje ideje’’! Sjećam se samo kako su me čudno gledali tada. Sada, mnogo godina kasnije, kada je svijest o trčanju porasla, ZNAM, da sam tada bila u pravu, i da uz pomoć trčanja možete napredovati na svakom polju.

Bolji ,,Time management’’

Organizacija vremena, ili ,,Time management’’, je pojam koji je sve više prisutan kako u poslovnom svijetu, tako i u privatnom životu. Ljudi koji imaju dobar time management su produktivniji na svim poljima, uspješniji, i imaju bolje međuljudske odnose.

Od kada sam svoje treninge podigla na veći nivo, moja organizacija vremena je postala mnogo bolja, samim tim i moj kvalitet života. Sa tri treninga nedeljno, naučila sam da cijenim svoje vrijeme bolje, da cijenim kako vrijeme provedeno na treninzima, tako i vrijeme provedeno sa porodicom, prijateljima, kao i za druge hobije. Što znači: više trčanja – bolja i kvalitetnija organizacija vremena, bolji i kvalitetniji život.

Veće samopouzdanje, bolja vjera u sebe, radost življenja

Tokom trčanja, imate vremena da bolje upoznajete sebe kao ličnost. Osjećaj kada pretrčite prvi put recimo 12km je nešto što se ne može opisati riječima. Tu se jača vjera u sebe, tu se gradi samopouzdanje, samopoštovanje i svoj lični identit. Pored toga što kroz trčanje vodimo brigu o svom zdravlju, postizanje sve ljepšeg izgleda je nešto što nam takođe podiže samopouzdanje.

Zato, ukoliko sumnjate u sebe i svoje sposobnosti, počnite da trčite i uporedite sebe kroz pola godine treniranja.

Ovo su neke od blagodeti koje dobijate trčanjem.

Preporuka za rekreativce

Budite kreativni i na treninzima, baš kao i u životu. Kada se umorite, hodajte a s vremena na vrijeme ubacite i treninge snage, ili vozite bicikl. Kombinovanje treninga mi je pomogla da razbijem rutinu i poboljšam motivaciju u treniranju.

Sve u svemu, postoje brojni razlozi zbog kojih biste trebali da počnete da trčite. Ovo su samo neke od njih. Stoga, patike na noge, kačket na glavu – i na trčanje! ?

Autor:
Julka Nina Dulović