Poliklinika Dr Fatić MEDICAL - Dr Vukašina Markovića 178, Podgorica mapa Telefon: 067 006 115
Brzopleta Izjava Djukanovica Blog Cover

Dijagnoza

Šovinizam, primitivizam i neznanje društvene “elite”. Nastanku i razvoju šovinizma u jednom društvu doprinosi zatvorenost/nebriga o nacionalnoj ekonomiji, nedemokratsko ustrojstvo društva, neprosvećenost, siromaštvo, nagomilane socijalne tenzije. Autoritarna ličnost kao nosilac šovinizma, itd

Naziv slučaja: Patriotizam je posljednje utočište hulja’’ ili “Kako sigurnim korakom uništiti narod i zemlju za samo 5 generacija”

Prirodne nauke su mi oduvijek išle od ruke, pa i matematika koji sam “rasturao” u gimnaziji, konstatno 5. Pravio sam dar-mar na časovima, profesor Ranko Cicmil mi nije mogao ništa jer sam imao argumente na svojoj strani – znanje.

Znanje elementarne matematike u kombinaciji sa medicinom primijeniću kako bih obrazložio gore navedenu teoriju.

ANAMNEZA: Crna Gora je naljepša zemlja na svijetu, i to nije samo subjektivni stav već i objektivno zapažanje. Nevjerovatnan broj prirodnih resursa na tako malom prsotoru. Značajno društveno bogatstvo stvoreno do 1989. godine, koje nam je omogućilo da preživimo do danas – rasporodajući ga. Skoro smo imali proslavu milenijuma državnosti. Reklo bi se glamurozno. Međutim, da li je zaista tako?

SADAŠNJE STANJE: Crna Gora prema posljednjem popisu Monstata iz 2014. ima 621.810 stanovnika. Očekivani životni vijek je 76 godina. Prirodni priraštaj u Crnoj Gori gotovo trostruko je umanjen za posljednjih 20 godina, pokazali su najnoviji podaci Monstata. Prema projekciji Ujedinjenih nacija, Crna Gora će 2050. godine imati manje oko 52.000 građana. Prema statističarima, prirodni priraštaj je rapidno opadao iz godine u godinu. Dok je rastao broj umrlih, opadao je broj živorođenih u Crnoj Gori. Ekonomske parametere neću pominjati, jer su svakom prosječnom građaninu i građanki Crne Gore vrlo jasni. Pritom, trećina živi u teškom siromaštvu.

PERSPEKTIVE: Iz gore navedenog jasno se vidi da je tempo gubljenja stanovništva 52.000 na 35 godina. Ako ovu računicu uvrstimo u jednačinu sa ukupnim brojem stanovništva, pod uslovom da je gubitak broja stanovnika konstantan iako ima trend rasta, dobićemo vrlo jasnu računicu, da će Crna Gora nestati za 418, 52 godina. Čini vam se daleko? Nije baš, kada ovu brojku podijelite sa očekivanim životnim vijekom od 76 godina (pod uslovom da je konstantan, ali neće biti takav, jer su uslovi kvaliteta života sve gori i teži) jasno je da Crna Gora nestaje za 5,5 generacija. Ko treba da zauzme ovo parče zemlje?

DIJAGNOZA: Šovinizam, primitivizam i neznanje društvene “elite”. Nastanku i razvoju šovinizma u jednom društvu doprinosi zatvorenost/nebriga o nacionalnoj ekonomiji, nedemokratsko ustrojstvo društva, neprosvećenost, siromaštvo, nagomilane socijalne tenzije. Autoritarna ličnost kao nosilac šovinizma, itd…

TERAPIJA: Radikalna hirurška resekcija do u zdravo tkivo. Ljubav i sex. Ranu njegovati svakodnevno, kontinuirano i u slučaju pojave prethodne infekcije agresivno djelovati svim mogućim sredstvima.

Izvor: Vijesti