Diabetesno stopalo

Dijabetesno stopalo predstavlja skup oštećenja na kostima i mekim tkivima stopala koja nastaju kao posljedica šećerne bolesti. Četvrtina oboljelih od šećerne bolesti doživi neki oblik ove teške komplikacije.

Prema podacima Svijetske Zdravstvene Organizacije svakih 30 sekundi izvrši se amputacija zbog komplikacija šećerne bolesti.

Postoje tri osnovna mehanizma koji dovode do nastanka dijabetesnog stopala:

mikroangiopatija – promjene na malim krvnim sudovima (arteriolama i kapilarima) zbog taloženja glikozamina u bazalnoj membrani s posljedičnim zadebljanjem endotela i zatvaranja malih krvnih sudova, što rezultira ishemijom tkiva
polineuropatija – oštećenja živaca što rezultira smanjenjem ili gubitkom osjetljivosti I posljedičnim neregistrovanim povredama i oštećenjima integriteta kože I mekih tkiva
promjene na velikim i srednjim arterijama , najčešće su zahvaćene arterije potkoljenice . Dolazi do taloženja lipida u intimi krvnih sudova što rezultira stenozama i okluzijama arterija s posljedičnom ishemijom tkiva.

dijabetesno-stopalo

Karakteristike diabetičnog ulkusa

Lokalizacija – tačke oslonca ( prsti i tabani najčešće)
Duboka rana sa infekcijom koja se prostire I dalje od njenog dna duž tetiva i mekih tkiva
Sadržaj- može biti čista rana , ali najčešće se vidja gnojava , sekrecija neprijatnog mirisa
okolina – može biti nepromjenjena, ali se najčeće vidjaju znaci infekcije

Problemi su najčešće udruženi pa je lečenje složeno i zahtjeva učešće lekara različitih specijalnosti. Infekcija je poseban problem jer se kod pacijenata oboljelih od dijabetesa razvija naglo i može dovesti ne samo do gubitka dijela ekstremiteta , ekstremiteta, već i ugroženosti života.

Liječenje može biti konzervativno- redovne kontrole i korekcija šećera u krvi, ortopedski jastuci, adekvatan životni stil prilagodjen osnovnoj bolesti.

Drugi vid liječenja je hirurški koji podrazumjeva – toaletu rane, nekrektomiju, stentiranje, balon dilataciju, by pass zapušene arterije, zatvaranje rane režnjevima ili slobodnim kožnim transplantatomima. Kao pomoćna terapija upotrijebljava se terapija negativnim pritiskom I hiperbarična oksigenoterapija (barokomora).

Prevencija zauzima glavno mjesto u spriječavanju i nastanku komplikacija i podrazumjeva – redovito pranje nogu u mlakoj vodi, brisanje nakon pranja mekanim peškirom bez trljanja, redovne kontrole stopala, nošenje adekvatne i udobne obuće, suzbijanje znojenja, adekvatno rezanje noktiju, masaža kože i druge metode. Jednom riječju čuvanje integriteta kože stopala i suzbijanje nastanka infekcije.

Važno je napomenuti da tekstovi koji se nalaze na sajtu vaskularnahirurgija.me imaju informativni karakter i nikako nisu i ne mogu biti zamjena za zvaničnu medicinsku konsultaciju i pregled vaskularnog hirurga, a pogotovo zbog činjenice da svaki vaskularni pacijent zahtjeva individualan pristup.