Poliklinika Dr Fatić MEDICAL - Dr Vukašina Markovića 178, Podgorica mapa Telefon: 067 006 115
Britanski Vaskularni Hirurzi U Cg Stipendije Blog Cover

Britanski vaskularni hirurzi u Crnoj Gori: Nacionalne stipendije izuzetno bitne

Fatić je, zahvaljujući stipendiji koju mu je dodijelilo Ministarstvo nauke, postdoktorske studije realizovao na najprestižnijoj bolničkoj ustanovi u Londonu, Saint Mary’s bolnici u okviru Imperial College-a pod Stenfildovim mentorstvom i u saradnji sa Džaferom.

Iz Ministarstva nauke saopšteno je da je on tokom šestomjesečnog boravka u St Mary’s Hospital aktivno učestvovao u TEVAR I EVAR procedurama, različitim vrstama obuka, bio je u prilici da aktivno koristi najsavremeniju tehnologiju i infrastrukturu koju posjeduje klinika, kao i da se upozna sa rezultatima naučnoistaživačkog rada tima iz ove oblasti.

Fatić, Stenfild i Džafer bili su danas gosti Ministarstva nauke, gdje su u razgovoru sa pomoćnikom ministra nauke Darkom Petrušićem istakli važnost takvih stipendija i odlučnost države da stvori renomirane stručnjake u svojim oblastima.

Profesori su pohvalili izuzetan Fatićev rad i istakli da im je zadovoljstvo što mogu dio svog iskustva da prenesu kolegama u Crnoj Gori.

Na sastanku u Ministarstvu nauke bilo je riječi i o drugim vidovima saradnje, treninzima i podršci koju te prestižne institucije nauke i obrazovanja mogu pružiti crnogorskom medicinskom osoblju.

Nakon sastanka u Ministarstvu nauke, Stenfild i Džafer su u Kliničkom centru, u amfiteatru Instituta za bolesti djece, održali su predavanja o najsavremenijim oblastima vaskularne hirurgije, gdje su sa velikim brojem okupljenih kolega Kliničkog centra podijelili neka od svojih mnogobrojnih iskustava u toj osjetljivoj i posebno važnoj oblasti za region, imajući u vidu činjenicu da najveću smrtnost na našim prostorima izazivaju upravo komplikacije vaskularnog sistema.

Najveći dio publike činili su mladi doktori koji su imali priliku da se upoznaju sa mnogobrojnim hirurškim tehnikama koje se još uvijek ne rade u Crnoj Gori.

Podsjećamo, Program nacionalnih stipendija za izvrsnost kreiran je zajedničkim snagama Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete, a realizuje se u okviru projekta HERIC/INVO “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost”.

Na osnovu Konkursa za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost realizovanog u 2015. godini 38 studenta magistarskih studija, 25 studenta doktorskih i četiri studenta postdoktorskih studija stiču znanja, vještine i kompetencije na prestižnim univerzitetima i naučnim centrima širom svijeta.

Ministarstvo prosvjete je za ove namjene u prethodnoj godini izdvojilo 270.000 eura, dok je Ministarstvo nauke izdvojilo 355.000 eura. Projekat je aktuelan i ove godine i ukupan budžet Programa stipendija u 2016. godini iznosi 650.000 eura. Poziv za sve zainteresovane kandidate otvoren je do 6. jula.

Izvor: CDM